Circumstàncies que fan impossible l'enroc

Hi ha quatre circumstàncies que fan impossible l'enroc:

1) Quan el rei està en escac. Així no és possible contrarestar un escac mitjançant l'enroc. No obstant això, més tard, evitant l'escac, si serà possible l'enroc.

2) Quan una de les dues peces participants, el rei o la torre, han sigut mogudes prèviament, encara quan després hagin tornat a la posició original. És a dir, no poden haver fet cap jugada a la partida, el que impediria definitivament l'enroc. És de fer notar que si una de les torres ha sigut moguda, això impedeix per sempre l'enroc amb aquesta torre, però encara serà possible l'enroc amb l'altra torre. En canvi, si és el rei la peça que ha sigut moguda, ja no serà possible cap enroc.

3) Quan entre el rei i la torre hi ha alguna peça, tant pròpia com contrària, ja que no és possible saltar sobre elles.

4) Quan la casella que ha de creuar el rei està amenaçada per alguna peça enemiga, i amb major motiu, si ho està la casella on es col·loca aquest rei, ja que això seria deixa'l en escac.

Vegem alguns exemples:

A aquesta posició, les blanques poden enrocar pel costat dret (enroc curt), llevat de que anteriorment haguessin mogut el rei o aquesta torre. En canvi, l'enroc llarg és impossible, ja que òbviament la torre blanca ha sigut moguda. El mateix passa amb les negres. El seu rei s'ha mogut, i per tant cap dels enrocs és ja possible.




A aquesta posició les blanques estan en escac, i per tant no poden enrocar-se. No obstant això, si eviten l'escac capturant l'alfil amb el cavall, o bé interposant una peça (un peó o un cavall), mantindran les opcions d'enrocar més endavant. En canvi, si eviten l'escac movent el rei, ja no podran enrocar-se en tota la partida.

Per la seva part, les negres no poden realitzar l'enroc per cap flanc. L'enroc curt és impossible, ja que hi ha una peça pròpia interposant-se (el cavall negre). Pel que fa a l'enroc llarg, la casella intermèdia de pas del rei està atacada per un dels cavalls blancs, el que impossibilita l'enroc. És de fer notar que les caselles que importen són les del pas del rei. Per això, si les blanques eviten l'escac capturant l'alfil amb el seu cavall, les negres podran efectuar l'enroc llarg, ja que no importa que l'altre cavall blanc ataqui una de les caselles per les que passa la torre.