El valor de les peces

Ja que cada peça té un moviment diferent, és obvi que el seu valor no pot ser igual. Ja anteriorment vam dir que la dama era la peça més poderosa, i és evident que el modest peó, tan limitat en els seus moviments, és la menys important. No obstant això ara es fa necessari quantificar aquest valor. Succeeix que és molt freqüent que es produeixi la captura d'una peça i que la peça capturadora sigui al seu torn capturada. Es diu en tal cas que s'ha produït un canvi.

Naturalment en el cas d'un canvi de dues peces iguals, per exemple una dama per l'altra, o un dels nostres cavalls per un dels del rival, el canvi és materialment equivalent, però en el cas de canvis heterogenis la cosa ja no resulta tan clara.


VALOR ESTÀTIC I VALOR DINÀMIC DE LES PECES

Una de les primeres coses que convé aprendre és que les peces tenen un doble valor. Per un costat existeix un valor estàtic i immutable que estableix que, per exemple, la dama és més poderosa que un peó, però també existeix un valor dinàmic, vàlid solament per a determinats moments de la partida, que trastoca els valors anteriorment mencionats. Només així és possible comprendre que en determinades situacions pot arribar a valer més el modest peó que la poderosa dama. Com aquests últims valors són excepcionals, i més difícils de comprendre, ens limitem de moment a tenir en compte la seva existència.


EL VALOR ESTÀTIC DE LES PECES

Encara que com hem dit, el valor de les peces pot veure's modificat per una situació donada, en general i prescindint d'altres factors sol donar-se una escala de valoració material per a cada peça, aplicable a la majoria dels casos. Prenent com unitat el valor de la peça més dèbil, el peó, el valor de les restants peces és el següent:

Peó = 1
Cavall = 3
Alfil = 3
Torre = 5
Dama = 9

La valoració del rei és naturalment intranscendent, ja que no és possible canviar aquesta peça per cap. De qualsevol manera la seva força teòrica se situaria entre la torre i l'alfil o cavall (un 4, aproximadament). Aquesta escala de valors és molt útil per al principiant doncs serveix de valoració a l'hora de jutjar la conveniència d'algun canvi. L'avantatge en aquests valors rep el nom genèric d'avantatge de material.