Les taules per repetició de jugades

A la situació del diagrama, les negres estan amenaçant donar mat a la següent jugada. Aquest mat no pot ser evitat, pel que l'única possibilitat de les blanques radica en un contraatac sobre el rei negre, i com únic recurs per no rebre mat immediatament, les blanques han de donar escac.

1. Db5+ Ra7

És indiferent que les negres juguin el seu rei a una altra casella. Ara s'ha repetit la mateixa circumstància. El mat que amenaça el negre segueix sent inevitable i les blanques no tenen més remei que seguir donant escac.

2. Da5+ Rb7 3. Db5+ Ra7 4. Da5+ Rb7

La sèrie d'escacs pot prosseguir indefinidament, i les blanques no tenen altra possibilitat de donar aquests escacs, mentre que les negres no poden evita'ls. En situacions similars la partida es declara taules per escac continu. També pot donar-se el cas de que ambdós bàndols no tinguin res millor que repetir indefinidament posicions, encara que no sigui escac, i la partida acaba en taules.

Segons el reglament, una partida és taules quan es demostra que s'han repetit tres posicions idèntiques. Per posicions idèntiques s'entén que, no solament és igual la posició de les peces al tauler, sinó les altres circumstàncies, particularment que en tots els casos li toqui jugar al mateix bàndol, i que la possibilitat de captura al pas i d'enroc sigui igual a totes les posicions. Si es donen aquestes circumstàncies, la partida es declara taules.