Defenses contra l'escac

Quan el nostre rei rep un escac, estem en l'obligació d'evitar aquesta amenaça, sortir de l'escac. És il·legal qualsevol altra jugada que no compleixi aquest fi.

Existeixen tres formes de sortir de l'escac, les quals s'il·lustren al diagrama. La torre blanca està donant escac. Les negres estan obligades a defensar-se d'aquest escac i tenen aquí les tres possibles alternatives:
1) Moure el rei a qualsevol casella on no estigui amenaçat.

2) Capturar la peça que dóna escac, amb el qual s'evita l'amenaça. En aquest cas l'alfil pot capturar la torre.
3) Interceptar l'acció de la peça agressora, interposant entre ella i el rei, una altra peça. Per a això les negres poden col·locar el seu cavall davant del rei, cobrint l'escac.


En canvi, a la present posició, la dama blanca està donant escac i només disposem d'una de les tres possibles opcions, capturar la dama.









Una important variació respecte a la posició anterior es produeix a la posició del diagrama, on les negres no poden evitar l'escac de cap manera. Aquí la captura de la dama és il·legal, doncs suposaria col·locar el rei negre a una casella amenaçada per una peça contrària (en aquest cas el rei blanc). Per això l'escac és mat i la partida acaba aquí amb el triomf de les blanques.

A la pròxima lliçó trobarà una explicació més detallada sobre l'escac i mat.