L'ofegat

Quan un dels bàndols, tocant-li jugar i sense que el seu rei estigui en escac, no té cap jugada legal possible, es diu que està en situació d'ofegat, i la partida acaba en "taules" (empat).

Això pot veure's al diagrama, on el negre, si li toca jugar, no pot fer cap jugada vàlida, ja que qualsevol de les jugades possibles amb el rei són il·legals per deixar-lo en escac.

En aquest cas la partida és taules per ofegat. Naturalment, si existís una altra peça que les negres poguessin jugar, això desfaria l'ofegat.




Les taules per ofegat poden produir-se encara que el bàndol que quedi ofegat tingui altres peces, sempre que aquestes no tinguin cap jugada legal. Per exemple, a la posició del diagrama, si li toca jugar a les negres, també és ofegat, doncs no existeix cap jugada vàlida a la seva disposició.





També s'ha de distingir la diferència entre ofegat i mat: en el primer cas no existeix escac i no hi ha jugades legals. En el segon, un bàndol dóna escac i l'altre no té jugades legals per evitar-ho. Per exemple, si a la posició del diagrama li toca jugar a les blanques, poden prendre la torre negra amb la seva dama: 1. Dxg6 mat. Ara les negres no tenen cap jugada vàlida, però a més a més el seu rei està en escac i no poden evitar-ho. No es tracta d'ofegat, sinó de mat i les blanques guanyen la partida.