El tauler i les peces

El tauler d'escacs o escaquer és ben conegut. Conté 64 quadres o caselles, alternativament clares i fosques (blanques i negres) formant un quadrat de 8 caselles per costat. Generalment està fet de fusta o plàstic, al igual que les peces, que són de dos colors, normalment blanques i negres. Tot i que existeixen molt models de peces, algunes de veritable fantasia, el model que té més acceptació és l'anomenat "Staunton", d'ús predilecte en competicions oficials.


EL TAULER O ESCAQUER

El tauler d'escacs o escaquer és un quadrat de 64 quadres anomenats "caselles". 32 són de color clar, denominant-se "caselles blanques", i unes altres 32 fosques, "caselles negres". Les caselles formen un quadrat de 8 x 8 i són alternativament blanques i negres. La partida es disputa entre dos jugadors (escaquistes o jugadors d'escacs), que es col·loquen de cara un a cada costat del tauler, de forma que la casella de l'angle de la dreta dels contendents sigui blanca. A efectes d'explicar el moviment de les peces, es denominen columnes els grups de vuit caselles verticals, files són els grups de vuit caselles horitzontals i per últim diagonals, els grups formats per caselles unides diagonalment entre sí, i que poden tenir longitud variable. Una característica especial de les diagonals és que, a diferència de les files i columnes, estan sempre formades per caselles del mateix color. El diagrama és una representació d'una diagonal, una fila i una col·lumna sobre un tauler, on pot observar-se la col·locació del quadre blanc a la dreta.


LES PECES

Les peces són, com he dit, els components de l'exèrcit de cada bàndol, i són de diferent color per a cada un dels dos jugadors, normalment són blanques i negres. Cada un dels jugadors disposa, al començar la partida, de les mateixes forces, formades per 16 peces per cada bàndol, i que són les següents: un rei, una dama, dues torres, dos alfils, dos cavalls i vuit peons.