La captura al pas

Aquesta manera especial de captura, és aplicable solament a la captura d'un peó per un altre peó, i a més a més en una situació determinada. Només pot fer-se quan un peó acaba de moure's dos passos, i per a deixar-ho clar ho veurem en tres diagrames.

Aquesta és la posició inicial. El peó blanc es troba a la seva casella original i com tal pot moure's un o dos passos, d'acord a les nostres preferències i als criteris estratègics que solen valorar-se en el transcurs d'una partida d'escacs.

Per a exemplificar convenientment el tema de la captura al pas, anem aquí a escollir l'opció de moure'l dos passos, a la casella e4, senyalada amb la fletxa groga.



1. e4 Les blanques avancen el seu peó dos passos, i es produeix la situació del diagrama, on li toca jugar a les negres.

A e4 les negres no poden capturar al peó blanc, recordem que els peons capturen cap endavant i en diagonal. Si el peó hagués avançat un sol pas, a la casella e3, llavors les negres si podrien captura'l. Quan el peó avança a e4, passa per la casella e3, i tot i que no s'atura a ella, aquesta curiosa llei dels escacs atorga a l'adversari la possibilitat de "captura al pas".

La captura al pas no és obligatòria
, és opcional, el jugador decideix si capturar al pas al peó enemic o si simplement ignora el seu avanç.


Aquesta és la posició resultant de la captura al pas. És de fer notar que l'opció de prendre al pas ha d'exercitar-se immediatament, és a dir, a la jugada en resposta a l'avanç de dos passos del peó contrari. En cas contrari, més endavant aquest peó ja no podrà ser capturat "al pas". Tampoc pot prendre's al pas un peó que solament hagi avançat una casella, seria en aquest cas, una simple captura habitual.