El peó

El peó es mou en direcció vertical, una casella endavant a la columna en que es troba situat. Al contrari de les altres peces, el peó sempre avança, no pot retrocedir.

Excepcionalment, quan un peó es troba a la seva casella d'origen -la segona línia- pot avançar un o dos passos, segons convingui al jugador. A partir d'aquí, només podrà avançar un pas en les jugades futures que realitzi. En el diagrama es demostren les possibles jugades dels peons.



LA PROMOCIÓ O CORONACIÓ DEL PEÓ

Com s'ha dit, el peó no pot retrocedir, així que quan un peó arriba a la vuitena línia -primera de l'adversari-, ja no pot fer cap jugada més, sinó que, en aquest moment, es promociona i es converteix en la peça que es prefereixi, a excepció del rei, ja que solament pot haver-hi un rei a cada bàndol.





Això es coneix també com la coronació del peó, i generalment s'elegeix la dama, per ser la peça més poderosa. Aquesta elecció s'ha de fer en el precís moment en que se situa al peó a la vuitena línia, retirant aquest peó del tauler i col·locant en el seu lloc la peça elegida, que haurà de ser del mateix color que el peó coronat, formant tot això part de la mateixa jugada i sense tenir en consideració que sobre el tauler hi hagi altres peces iguals a l'elegida. Així, per exemple, és possible tenir dues o més dames d'un mateix bàndol si s'ha produït la promoció d'algun dels peons.


FORMES DE CAPTURAR DEL PEÓ

Una altra particularitat del peó, que el diferencia de les altres peces, és que a més a més de no poder retrocedir, captura de diferent forma a la que avança: captura en diagonal, sempre un sol pas, en direcció a les columnes adjacents.

En canvi, si una peça pròpia o contrària es troba a la casella davant del peó (on en una altra circumstància podria moure's) ja no podrà seguir avançant.


En el diagrama poden veure's les possibilitats de captura del peó. Els dos peons de la columna de la dreta no poden moure's, l'altre peó blanc pot prendre qualsevol dels cavalls negres o bé avançar una casella. En canvi el peó negre restant, pot prendre la torre blanca, però no avançar, doncs s'ho impedeix l'alfil blanc.