L'escac o xec

El rei és la peça més important, doncs el seu destí decideix la partida. És per això que, quan una peça contrària amenaça captura'l, existeix l'obligació d'evitar aquesta amenaça. Es diu en tal cas que el rei està en escac o xec (amenaçat).

Si aquesta amenaça o escac no pot evitar-se mitjançant cap jugada legal, es diu que l'escac és mat i la partida ha acabat amb la victòria del jugador que ha donat el mat.

Com s'ha mencionat anteriorment, està prohibit posar el propi rei en escac, així que serà il·legal tota jugada del rei a una casella amenaçada per una peça contrària.

A la posició del diagrama, l'alfil negre amenaça al rei blanc (dóna escac). Les blanques estan obligades a evitar aquesta amenaça i poden moure el seu rei a qualsevol casella negra (les blaves). En canvi, no poden juga'l a cap de les caselles blanques (les vermelles), ja que l'alfil o un dels cavalls negres ho impedeixen.




TRUC IMPORTANT
: No doni escacs innecessaris!


Molts aficionats, que acaben d'iniciar-se en els escacs, tenen tendència a aprofitar la mínima oportunitat per a donar escac. Quan augmenti els seus coneixements i adquireixi experiència, s'adonarà que si bé hi ha escacs molt perillosos, molts altres són simplement innecessaris i no fan més que ajudar al rival a consolidar la seva posició i aconseguir els seus objectius. Per tant, no es deixi temptar a primera vista per qualsevol escac, pensi-ho una mica abans de decidir-se.