El mat

A la posició del diagrama les blanques donen escac amb la dama. Les negres no poden evitar aquest escac amb cap dels mètodes mencionats a la lliçó anterior. No poden moure al rei, ja que totes les caselles lliures estan amenaçades per alguna peça blanca, ni tampoc poden jugar a la casella ocupada per la seva pròpia torre. Tampoc poden cobrir l'escac amb cap de les seves peces.

Per últim, l'opció restant, capturar la peça que dóna escac, és aquí impossible, ja que l'alfil negre, que podria capturar la dama, no pot jugar, ja que amb això deixaria al rei negre a mercè de la torre blanca i seria una jugada il·legal. Més endavant veurà que en termes escaquístics diem que l'alfil "està clavat" per la torre blanca.

Per tant, l'escac és mat i amb això la partida acaba amb el triomf de les blanques.

Donar escac i mat al nostre rival és una de les tantes coses emocionants que en ofereix la pràctica dels escacs.

És important tenir sempre en compte que durant els seus primers passos, podrà propinar mat amb facilitat a altres que també s'iniciïn, però més tard, quan els seus coneixements augmentin i tingui enfront a rivals de major qualitat, serà bastant difícil donar escac i mat, de fet és pràctica comuna abandonar quan la posició està ja irremeiablement perduda, com a qüestió d'honor, per a no brindar aquest plaer addicional al nostre adversari.

Així les coses, li recordo una vegada més que eviti donar escacs innecessaris. La via per a aconseguir el mat no és d'escac en escac, és jugant uns escacs forts, obligant al nostre rival a debilitar al seu rei, per a llavors llançar sobre ell un atac demolidor.