La partida d'escacs

Els escacs es juguen entre dos jugadors, que condueixen cada un les peces d'un color col·locades sobre l'anomenat tauler d'escacs o escaquer. Cada jugador efectua per torn la seva jugada, que consisteix en moure una de les peces pròpies a una casella, segons les regles del moviment de les peces, que després explicaré. En competicions oficials, el temps de que disposa cada jugador per a pensar els seus moviments està limitat per un rellotge, i varia per a cada competició, però generalment està al voltant de dues hores per a que cada jugador efectuï les seves primeres 40 jugades, afegint-se després una hora per a la resta de la partida. D'una altra manera, la partida podria prolongar-se molt. També existeixen competicions d'escacs ràpids donant a cada jugador 5 minuts per a tota la partida. El jugador que sobrepassa el temps permès, perd la partida. En partides amistoses no sol controlar-se el temps.


OBJECTIU DE LA PARTIDA D'ESCACS

L'objectiu bàsic de la partida d'escacs és donar mat al rei adversari, i això només pot aconseguir-se mitjançant la col·laboració de totes les peces i el joc correcte basat en plans estratègics. La partida acaba quan un dels jugadors dóna mat al seu rival, però també quan un jugador, veient-se inevitablement perdut, no vol esperar el mat, i declara que es rendeix o abandona. També pot acabar la partida quan, degut a la igualtat regnant, i una vegada que la majoria de peces han sigut eliminades, cap dels dos bàndols pot aconseguir el mat. En aquest cas, la partida acaba en empat o taules.



ASPECTES FONAMENTALS DE L'ESTRATÈGIA

Ja que l'objectiu final de la partida d'escacs és donar mat al rival, a aquest fi han de tendir totes les operacions de la partida. Com a símil adequat pot posar-se el de dos exèrcits medievals que lliuren una batalla. L'objectiu final seria capturar el rei de l'exèrcit rival, però també objectius intermedis, com poden ser l'eliminació o debilitament d'una part d'aquest exèrcit. Començarem a prendre coneixement de conceptes com atac i defensa, no només del rei (la peça més important, doncs és la que decideix el resultat de la partida) sinó també d'unitats menys valuoses, però que formen part d'aquest exèrcit i contribueixen a la victòria o derrota del conjunt. Veurem també la importància de cada peça, i com en ocasions pot sacrificar-se alguna a fi d'aconseguir un objectiu més valuós. Tot això serà ampliat a les següents lliçons, quan prenem contacte amb el moviment de les peces, i el valor de cada una d'elles.