Moviment i Captura

Cada jugador efectua per torn una jugada, començant sempre la partida les blanques. Una jugada consisteix en moure una peça a qualsevol de les caselles que permet el seu moviment, que més endavant explicaré. Quan una peça es col·loca a una casella ocupada per una peça enemiga, la captura. Aquesta captura consisteix en retirar la peça enemiga del tauler, eliminant-la de la partida. No està permès capturar les pròpies peces. Tampoc pot passar-se per damunt d'una altra peça sigui pròpia o contrària, ni de cap manera poden col·locar-se dues peces a la mateixa casella.

Quan una peça té la possibilitat de capturar a una altra, es diu que està atacant-la o amenaçant-la. Aquesta amenaça no és obligatòria realitzar-la, com és el cas, per exemple, en el joc de dames, sinó que cada jugador decideix en el seu cas, si li convé o no capturar la peça atacada. Un cas especial és l'amenaça al rei, anomenada escac o xec. Ja que la captura d'aquesta peça acaba la partida amb la victòria del bàndol atacant, el jugador que està sotmès a tal atac té l'obligació de defensar-se de l'escac o xec. Tota jugada que no compleixi tal requisit seria il·legal i no pot realitzar-se. Només en el cas de que no existeixi forma d'evitar aquest atac es produeix l'escac i mat o xec mat i la derrota del bàndol atacat, com veurem més endavant.



REALITZACIÓ DE LES JUGADES


La jugada és el moviment d'una peça que realitza el jugador quan és el seu torn. Aquesta jugada ha de ser conforme al reglament, és a dir, ha de cenyir-se al moviment de la peça en qüestió, i no ha de donar lloc a una situació on el propi rei pugui ser capturat (és a dir, deixar el propi rei en escac). Tota jugada il·legal ha de ser retirada i realitzar en el seu lloc una jugada reglamentària, però una vegada tal jugada legal ha sigut realitzada, el torn de joc passa al contrincant i no és possible rectificar-la. Així doncs, tan bon punt la mà del jugador ha deixat anar la peça, es considera acabada la jugada, i no és possible tornar-la enrere.

D'altra banda si la peça no ha sigut deixada, la jugada no ha sigut acabada, i és possible realitzar qualsevol jugada legal amb la peça que s'ha tocat, però existeix l'obligació de moure aquella peça i no una altra. És a dir, quan es toca una peça, hi ha l'obligació de jugar-la, encara que pot elegir-se la casella on es col·locarà. De la mateixa manera, si es toca una peça del contrari, existeix l'obligació de capturar-la amb la peça que sigui, sempre que això sigui possible. En cas contrari, és a dir, si no és possible capturar la peça contrària que s'ha tocat, pot realitzar-se qualsevol altra jugada legal.